ММС

Објавено на: 12/21/20 12:58 PM

(ВИДЕО) На 94 години ја свири „Месечевата соната“ и предизвика ерупција од емоции

Овој дедо има 94 години, а видеото на кое свири на пијано предизвика ерупција од емоции кај луѓето ширум светот.

Тој ја свири „Месечевата соната“ од Бетовен, прво движење.

Соната за пијано бр. 14 оп. 27, број 2, популарно позната како „Месечевата соната“, е соната за пијано од Лудвиг ван Бетовен. Завршена е во 1801 година и посветена е на неговата студентка, грофицата Џулиет Џукарди, во 1802 година.

Самиот Бетовен го дал прекарот на своето дело „Соната како фантазија“ („… gleichsam eine Fantasie“). Терминот „Фантазија“ се однесува на необичното движење на секвенците од соната. Така е нетипично за конвенционалните форми на соната со темпо на соодветните множества.  Ова парче е една од најпопуларните композиции на Бетовен за пијано, а беше популарна дури и во негово време. Бетовен ја напиша „Месечевата соната“ во раните триесетти години. Нема докази дека некој го замолил да ја напише оваа соната.

Погледнете како 94 годишниот дедо се соживува и совршено ја свири бетоновата сонта.

 

Thanks for each and every happy birthday wish today, your posts make a really nice day even better. If you have 5 minutes, this was a birthday highlight for me, my 94 year old dad, “Santa Baby” composer Philip Springer, playing the Moonlight Sonata.

Posted by Tamar Springer on Saturday, November 14, 2020

Преземено од: www.espreso.rs
Фотографија: Screenshot video


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.