ММС

Објавено на: 12/14/20 3:24 PM

Јапонките и Јапонците ќе бараат партнери преку проекти што користат вештачка интелигенција

Јапонските власти одлучија да го зголемат наталитетот со кофинансирање на проекти кои, со употреба на вештачка интелигенција, ќе им помогнат на луѓето да најдат партнери и да основаат семејство.

Од следната година, локалните самоуправи ќе субвенционираат проекти во кои ќе се користи вештачка интелигенција за поврзување на потенцијални партнери, пишува Би-Би-Си.

Помалку од 865.000 деца се родени минатата година во Јапонија, што е најмало досега.

Долговечниот Јапонец е генерално стар народ и долго време се бара начин што ќе го сврти трендот на една од најниските стапки на наталитет во светот. Затоа, властите одлучија да прибегнат кон напредна технологија и употреба на вештачка интелигенција.

Тие имаат намера да кофинансираат проекти во рамките на кои ќе развиваат апликации и услуги за наоѓање партнери со помош на вештачка интелигенција.

АФП јавува дека од следната година, јапонската влада ќе одвои 19 милиони долари за локалните самоуправи, надевајќи се дека на тој начин ќе успее да ја подобри демографската слика на нацијата.

Од порано постоеја платформи и услуги за наоѓање партнери. Некои од нив користат и системи за вештачка интелигенција за да обработуваат податоци што е можно поуспешно за да ги поврзат „идеалните“ парови врз основа на информациите што корисниците ги внесуваат во форми при отворање на профил.

Неколку постојни алгоритми се сведуваат само на критериуми како што се возрасната или индивидуалните податоци за заработка и даваат резултати само ако има натпревар.

Локалните медиуми пишуваат дека субвенциите ќе овозможат развој на поскапи и напредни системи кои вклучуваат фактори како хоби и лични вредности на една личност со цел резултатите од спојувањето на партнерите да бидат што поуспешни. Властите се надеваат дека со тоа ќе се зголеми наталитетот.

„Планираме да ги субвенционираме локалните власти кои ќе дизајнираат проекти што ќе користат вештачка интелигенција“, беше речено за АФП.

За сите оние кои ќе решат да воведат вештачка интелигенција во своите платформи за поврзување на партнери, властите се подготвени да финансираат до 60 проценти од трошоците.

Доколку сегашниот тренд продолжи, до крајот на векот, популацијата на Јапонија, која според податоците од 2017 година имаше 128 милиони жители, може да се намали на 53 милиони.

Јапонските власти се обидуваат да создадат рамнотежа помеѓу бројот на вработени и зголемените трошоци за социјална заштита.

Но, Сачико Хоригучи, локален демограф и медицински антрополог на Универзитетот Темпл во Јапонија, вели дека верува дека има подобри начини отколку субвенционирање на проекти за вештачка интелигенција што владата може да ги искористи за зголемување на наталитетот. Предлага финансиска помош за млади со ниски примања.

Ова е поткрепено со податоците од неодамнешниот извештај, кои поврзуваат помали примања и намален интерес за романтични врски меѓу младите Јапонци.

„За оние кои не се заинтересирани за излегување и„ состаноци “, овој вид наоѓање на совршен партнер нема да има корист“, смета Хоригучи.

“Ако веќе имаме намера да користиме напредна технологија, подобро би било да работиме на развој на робот што ќе преземе дел од домашните работи и ќе се грижи за децата. Мислам дека такво нешто ќе ги охрабри младите да одлучуваат за потомството”, рече таа.

Аналитичарите веќе подолго време укажуваат на недостаток на поддршка на вработените мајки во Јапонија, каде од жените се очекува да ги извршуваат сите домашни работи и да растат деца паралелно со нивните одговорности на работното место.

Во последниве години, јапонската влада работи на охрабрување на што е можно повеќе жени да работат со полно работно време, но во исто време родовиот јаз расте.

Според извештајот на Светскиот економски форум, Јапонија е на 121-то место меѓу 153 земји во извештајот за родова еднаквост за 2019 година, што е намалување за 11 места во споредба со претходната година.

Преземено од: http://rs.n1info.com/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1