ММС

Објавено на: 11/23/20 2:46 PM

ООН: Затворањето поради Ковид 19 не ги намали штетните емисии на гасови во воздухот

Нивото на атмосферски јаглерод диоксид продолжи да расте оваа година и покрај очекуваниот пад по затворањето заради КОВИД 19, соопшти во понеделникот Светската метеоролошка организација (СМО).

Многу научници оваа година очекуваа најголем годишен пад на емисиите на јаглерод со генерации, бидејќи поради мерките за борба против коронавирусот, авионите беа приземјени, бродовите беа во пристаништата, а патниците беа дома. Сепак, СМО го опиша предвидениот пад за 2020 година како „мало отстапување“ и рече дека резултирачкото влијание врз концентрацијата на јаглерод диоксид што придонесува за глобалното затоплување нема да биде поголемо од вообичаените годишни флуктуации.

„… На краток рок, влијанието на затворањето поради COVID 19 не може да се разликува од природната варијабилност“, се наведува во Билтенот на СМО за емисиите на стакленички гасови.

Годишен извештај објавен од агенцијата на ООН со седиште во Женева ја мери атмосферската концентрација на гасови – јаглерод диоксид, метан и азотен оксид – кои ја загреваат нашата планета и предизвикуваат екстремни временски услови. Годишното зголемување го надминува просекот нивото на јаглерод диоксид, производ на согорување на фосилни горива што придонесува најмногу за глобалното затоплување, достигна нов рекорд од 410,5 делови на милион во 2019 година. Годишниот раст е поголем од претходната година и го надминува просекот во последната деценија.

„Таква стапка на раст сè уште не е видена во историјата на нашите мерења“, рече генералниот секретар на СМО, професор Петери Талас, осврнувајќи се на зголемувањето од 2015 година и повикувајќи на „одржливо усогласување на кривата (емисии)“.

Глобалните податоци сè уште не се достапни за 2020 година, соопшти СМО. Како и другите научни организации, СМО соопшти дека очекува глобалните емисии на јаглерод да паднат оваа година поради мерките против КОВИД 19, кои прелиминарно се проценуваа на 4,2-7,5 проценти. Таквиот пад не би довел до пад на атмосферскиот јаглерод диоксид, но привремено би ја забавил стапката на раст на скалата што припаѓа на нормалните варијации, се вели. И покрај тоа што го правиме денес за да ги ограничиме емисиите, голем дел од испуштениот јаглерод диоксид пред неколку децении остана во атмосферата и придонесува за глобалното затоплување, рекоа климатските научници.

За време на периодот помеѓу 2018 и 2019 година, концентрациите на метан кои повеќе ја „зафаќаат“ топлината се зголемија нешто пониско од претходниот период, но сепак над просекот во последните десет години. Нивоа на азотен оксид, кои го кородираат озонскиот слој и ги изложуваат луѓето на штетни ултравиолетови зраци, исто така се зголемија во 2019 година, но со побавно темпо од претходните години и во споредба со просечниот раст во изминатата деценија.

Преземено од: http://balkans.aljazeera.net/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.