ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 10/30/20 10:09 AM

Учењето на отворено како одговор на смртоносните епидемии пред стотина години

Училниците на отворено „цветале“ во почетокот на 20. век како еден од начините да справи образованието со смртоносните епидемии од тоа време и децата да му се вратат на учењето. Една од нив била туберкулозтата, од која, според податоците на американскиот Центар за контрола и превенција на болести, умирал секој седми човек во САД и во Европа. Вакцината била напарвана дури во 1921 година, а поминало уште доста време додека да стане достапна насекаде во светот, објавува ББС.

Училиштата на отворено биле значајно решение во такви услови. Клупите, столчињата и таблите биле изнесувани во училиштните дворови, па и подалеку, каде што наставниците предавале наука, географија, сликарство, со директно набљудување на природата.

Идејата се родила во Германија и во Белгија во 1904 гдина, а во САД училиштата на отворено почнале да се отвораат од 1907 година.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7