ММС

Вистина ли е дека обичната маска е поефикасна од скапиот респиратор?

Пред шест месеци, со избувнувањето на пандемијата коронавирус, милиони луѓе ширум светот беа загрижени за купување опрема за лична заштита. Сепак, и денес, многумина расправаат за тоа кој поефикасно штити од вирусот корона: обичната медицинска маска или скапиот респиратор?

Кога одговараат на прашањето што е подобро да се користи за време на пандемија, лекарите, пред сè, обрнуваат внимание на фактот дека респираторите имаат голем број значајни недостатоци.

Прво, респираторите најчесто се опремени со вентил што го филтрира воздухот при вдишување, но не при издишување. Соодветно на тоа, ако сте носител на вирусот, таквиот респиратор нема да ги заштити другите од вас и само ќе придонесе за ширење на Ковид-19.

Покрај тоа, според лекарите, дури и здраво лице е тешко да дише со респиратор.

Во исто време, ефективноста на конвенционалните медицински маски со заштитна класа 1 се проценува на 95%. И ефективноста на маските од типот 2, кои често се користат во операционите сали, не е помала од 98%.

Така, експертите се едногласни дека употребата на медицински маски е многу порационална од скапите респиратори.

Извор и фото: Здраве.то


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за преземање.