ММС

Објавено на: 10/11/20 9:16 AM

Денес е меѓународен ден на девојчињата

Меѓународниот ден на девојчињата e инициран од План Интернационал, невладина организација што работи низ целиот свет.

Оваа година се одбележува и 25-годишнината од усвојувањето на Декларацијата и платформата за акција на Пекинг – најважниот и најнапредниот документ што се занимава со промовирање на правата на жените и девојчињата, чија цел е свет во кој секоја девојка и жена може да ги искористи сите свои права.

Нееднаквоста опфаќа области како што се правото на образование (пристап до образование), исхрана, законски права, медицинска нега и заштита од дискриминација, насилство врз жени и недостаток на слобода на детски брак.

Денес, меѓународниот ден на девојчињата се слави низ целиот свет со цел да се промовираат правата на девојчињата и да се подигне свеста за нееднаквоста со која се соочуваат само затоа што се девојчиња.

Фокусот е на поддршка на адолесцентките да живеат живот без родово насилство, штетни практики, ХИВ и СИДА, да научат нови вештини за да ја исполнат иднината по свој избор и, како генерација активисти, да водат забрзани социјални промени.

На светско ниво и колективно, девојчињата на возраст од 5 до 14 години поминуваат повеќе од 160 милиони часа повеќе на домашна работа отколку момчињата на иста возраст. Глобално, секоја четврта девојка се мажи пред 18-та година од животот. На 11 октомври 2016 година, Ема Вотсон, која е амбасадор на добрата волја на Обединетите нации, ги повика земјите и семејствата ширум светот да спречат детски бракови.

Според податоците на ООН, жените и девојчињата сочинуваат скоро половина од 285 милиони луѓе кои само во 2017 година ги преминале меѓународните граници за да избегнат опасност во нивната земја или да бараат подобри можности. Овие глобални миграции се дел од реалноста и во Србија – од 2015 година, над милион луѓе од разни азиски и африкански земји ја преминале територијата на Србија.

Потребно е да се работи на подигнување на свеста кај сите членови на општеството за важноста и потребата од образование, како една од темелите за градење на толерантно општество со еднакви можности за сите.

Преземено од: https://informer.rs/

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1