ММС

Рај за одмор- Жителите не ги заклучуваат домовите и автомобилите

Најмладиот од Азорските Острови, Пико е остров кој привлекува планинари, љубители на вино и секој што сака да истражува необични дестинации. Тој е еден од деветте вулкански острови, на околу 1.500 милји од нејзиното копно, Португалија.

Азорските острови се наоѓаат среде Атлантскиот океан и ја разгоруваат имагинацијата на луѓето не само со нивниот изглед, туку и со легендите дека тие се многу и се поврзани едни со други, а некои велат дека овие острови се остатоци од мистичната Атлантида.

Бројни плажи со црн песок, чиста вода и големи бранови и вулканска почва привлекуваат туристи. На островот Пико се наоѓа највисоката португалска планина, која се издига на висина од 2351 метар.

Во споредба со другите острови, Пико е „дете“.

Тој е стар 300 000 години, што е мало во споредба со неговите „постари браќа“, кои се стари милиони години.

Овој остров е населен со срдечни луѓе кои не ги заклучуваат своите автомобили или домови затоа што каков крадец би можел да стигне таму?

Вториот по големина остров е дом на дури 15.000 луѓе, кои главно се занимаваат со туризам. Има над 10 ресторани и домашната којна е прекрасна и тие обично јадат сочна и домашна зготвена туна, која обично се конзумира со лажица.

Извор и фото: pochivkablitz.bg


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за преземање.