ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 08/24/20 10:24 AM

Дварка, азиската Атлантида: Најмистичниот град е на 36 метри под море, се поврзува и со Александар Македонски

Меѓу најголемите мистерии во светот, според многумина експерти, е потопениот град Дварка во Индија. Азиската Атлантида се наоѓа 36 метри под вода, а првите посериозни изтражувања на локацијата почнуваат во 1979 година.

До денес траат котроверзите кој го изградил тој град и зошто сега се наоѓа под вода. Ни на едно од овие прашања не постои одговор. Научниците утврдиле дека Дварка е изградена некаде околу 526 година пред новата ера. Потоа бил поврзуван со Александар Македонски, неговиот поход на Индија и изградбата на утврдени градови. Некои истражувачи сметаат и оти градот е стар 10.000 години.

Името Дварка значи „златен град“ и, според толкувањата на некои индиски истражувачи, тоа може да се поврзе со епот „Махабхарата“ и оти е подигнат во чест на хинду-божеството Кришна. Сепак, никој нема одговор како овој град, чија најдолга страна е долга дури осум километри, во тоа време бил направен од гранитен камен и како населбата завршила под вода.

Градот имал правилно распоредени згради, улици и плоштади. Оние што сметаат дека се работи за градот што го опишува „Махабхарата“ велад дека, ако е така, допрва треба да се откриваат други делови на градот, кој, според преданието, имал 900.000 згради!


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7