ММС

Маска што ја убива корона: Нов изум што нуди надеж

Научниците во Португалија објавија дека направиле маска што го убива вирусот на корона. Тие создадоа маски со специјална обвивка што помага да се “деактивира” коронавирусот во контакт со ткаенината од која се направени, пишува Еуроњус.

Тимот на експерти тврди дека заштитата на маските останува дури и по 50 миења, што ја прави многу отпорна.

Премазот на маската за време на работното време може да ја намалат шансата некој да се зарази за 99 проценти, рече Педро Симас од Институтот за молекуларна медицина во Лисабон (ИММ), еден од виролозите кој работеше на создавање на маската.

Иако звучи премногу добро за да биде вистинито, Симас не смета дека е пресврт за да се постигне победа. Тој инсистира на тоа дека победничката комбинација на носење маска, воопшто,  е во комбинација со одржување физичка дистанца.

– Овие вируси се пренесуваат преку големи капки – респираторни капки, со дијаметар околу еден милиметар – објасни тој, додавајќи дека „така што секоја бариера што ги спречува овие големи капки да влезат во вашиот респираторен систем е многу ефикасна“.

– Мислам дека ова е само уште една алатка, друг елемент на маски, додаток на физичката бариера, која сега може да претставува хемиска бариера за вирусот – рече научникот.

Активната состојка на овие маски веќе е успешно тестирана во Францускиот институт Пастер во Лил против вирусот Х1Н1 и ротавирусот, објави ИММ.

Оние што се заинтересирани за тоа од што се состои оваа облога, треба да знаат дека облогата е заверена ОЕКО-Текс, што значи дека не содржи штетни материи и е безбедна за луѓето.

Без разлика дали станува збор за маска со заштита или обична, Симас се надева дека луѓето ќе разберат колку е важно да ги покриваат устата и носот за време на пандемија.

– Тоа е едноставно и претставува толку мала жртва – тој спомена и додаде дека знае дека е непријатно, дека е агресивно, не можеме да ги видиме емоциите на другите луѓе и дека тоа е мала жртва за да се спасат животи.

Извор и фото: republika.rs