ММС

Внимавајте, антибактериските средства се штетни

Сапуните, шампоните, геловите, кремите, лосионите, кои вклучуваат антибактериски компоненти, се позиционираат од производителите како лек за сите болести предизвикани од патогени микроорганизми. Во меѓувреме, ваквите производи за хигиена можат да предизвикаат значителна штета на здравјето.

Ако детално се запознаете со составот на производите за лична нега и средства за домаќинствата, во списокот на компоненти содржани во нив ќе забележите триклозан. Оваа хемикалија, со широк спектар на дејствување, има можност да инхибира многу видови микрофлора. Сепак, редовната употреба на триклосан ја намалува одбраната на телото.

Антибактериската состојка кај средствата за чистење го деградира квалитетот на спермата, предизвикувајќи проблеми во производството на половите хормони и тироидната жлезда. Се покажа дека триклозан навлегува во плацентарната бариера и предизвикува разни малформации на плодот. Оваа супстанца може да помине и во мајчиното млеко и да има негативен ефект врз здравјето на бебињата кои цицаат.

Тие ја убиваат корисната микрофлора

Триклозан е познат како силен антибактериски агенс. Сепак, не се карактеризира со селективност на дејството, затоа, супстанцијата ги уништува и корисни и патогени микроорганизми. Дневната употреба на сапуни, лосиони, гелови со триклозан доведува до смрт на корисни бактерии и габи што ни се потребни, кои живеат на кожата и мукозните мембрани.

Организмот кој изгубил таква микрофлора ја губи својата природна заштита од агресивни фактори на животната средина. Покрај тоа, не е лесно да се врати популацијата на природни „бранители“ и патогените микроорганизми брзо го зафаќаат празниот простор. Како резултат, последиците за луѓето не се очекуваната заштита од инфекции, туку зголемен ризик од нивниот развој.

Тие формираат отпорност на антибиотици

Патогените бактерии, за разлика од корисните микроорганизми, брзо ја губат чувствителноста на триклозан. Мутанти и формирање на видови што се нечувствителни на дејството на овој инхибиторен агенс. Овие видови бактерии предизвикуваат развој на опасни болести.

Тие не го даваат очекуваниот ефект

Употребата на антибактериски агенси не го дава секогаш очекуваниот резултат. Антибактериското дејство на триклосан не се појавува веднаш. За смртта на патогената микрофлора, неопходно е средството за чистење да биде на површината најмалку 5-20 минути. Всушност, за да се избегнат негативните ефекти врз кожата, сите производи се мијат скоро веднаш, така што нивниот антимикробен ефект нема да може да се манифестира. Популарноста на антибактериските хемикалии за домаќинства и производи за лична нега е резултат на агресивен маркетинг и рекламирање. Всушност, ваквите производи се опасни, особено за бремени жени, доилки и мали деца.

Тие имаат негативно влијание врз животната средина

Под влијание на светлина и вода, триклозанот почнува да се распаѓа. Еден од производите на неговото распаѓање е многу токсична супстанција со канцерогена активност – диоксин. Ова соединение не само што има деструктивно влијание врз човечкото тело, туку и влегува во канализацијата, се акумулира во почвата и подземните води. Колку почесто луѓето користат антибактериски производи за лична хигиена, толку е поголема содржината на токсични материи во околината.

Извор: zdrave.to