ММС

(галерија)Аја Софија пет години ја граделе 10.000 работници

 

За Света Софија или Аја Софија во Турција, која до до вчера беше заеднички храм на муслиманите и христијаните има неколку интересни факти.

Една од најголемите интересни работи за Aја Софија е фактот дека таа е изградена за само пет години. 10,000 работници работеле на неговата изградба во периодот помеѓу 532 и 537 година.

– Легендата има дека еден од мермерните столбови, познат како Столб на солзите, ги исполнува желбите на оние што ставаат прст во шуплината на нејзината површина и го свртуваат 360 степени. Се верува дека еден светител исцелител ја пренел својата моќ на Столбот на солзите, што го направило еден од симболите на Аjа Софија.

– Aja Софија е местото каде се случи крунисувањето на византиските императори, како и првата петочна молитва по освојувањето на Цариград од страна на Османлиите. Тој беше сведок на конфликтот и падот на две империи, две култури и две религии. Помина низ многу промени во изгледот и неговата цел, но нејзината главна купола, како недопрен олицетворение на византиската култура, со векови се спротивставува на социјалните и природните непогоди што беа многу чести во минатото.

– Според легендата, првата реченица изречена од императорот Јустинијан во новоизградената Агиа Софија гласела „Соломон, те надминав“. Така, тој алудирал на богатиот еврејски владетел кој го изградил славниот Првиот храм во Ерусалим.