ММС

„Ковид-19“ самоизмислен данок за туристите во некои од познатите летувалишта во Шпанија

Туристите кои ја посетија Шпанија по укинувањето на ограничувањата на коронавирусот беа шокирании од данокот Ковид-19 од сопствениците на ресторани. Клиентите биле бесни кога дознале дека мора да платат дополнителен надомест за „опрема за лична заштита“ што ја користел персоналот во баровите.

Шпанска организација за потрошувачи го прогласи данокот за нелегален, но сепак првите Британци кои се вратија во летниот одмор, сепак се оданочени, пренесува  The Sun.

Баровите ширум Шпанија наплаќаат „сервисио Ковид“. Понекогаш тоа е 1 евро по маса, а други пат 1 евро по пијалок. Клиентите се жалат на социјалните мрежи, но сопствениците на ресторани ја оправдуваат таксата со дополнителните трошоци што треба да ги направат за раквици, маски и средства за чистење.

Ноќните клубови веќе ги зголемија цените на пијалоците и влезната такса. Во исто време, првите туристи што пристигнале во Мајорка денес откриле дека ноќните клубови и баровите биле затворени порано. Во пабот во близина на Малага, цените се веќе зголемени – од 3,50 на 4 евра за пиво. Во популарен ресторан во близина на Гибралтар, газдите исто така ги зголемила цените.

Келнерка  признава дека цените на пијалоците се зголемени, но барем оние за храна се зачувани.

„Бев малку шокиран кога морав да платам 5 евра за пиво“, рече 21-годишен британски турист.

Сите ноќни клубови во познатото одморалиште Магалуф остануваат затворени. На многу барови им е наредено да се затворат во 22 часот. Некои клубови се во подобра позиција и „последната нарачка“  е во 2 часот наутро. Секако, ова се првите места каде што се случија пијанитепачки меѓу посетителите.

Туристите во Шпанија мора да носат маски во хотелите. Дезинфекции за раце се истакнуваат на рецепција, во лифтови, барови и ресторани. По приемот во хотелот, им се мери температурата. Маските се задолжителни и во продавниците.

Многу ресторани на табелите оставаат QR кодови што можат да се скенираат од телефоните на клиентите кои сакаат да знаат какво е менито. Ова избегнува физички контакт со менијата од хартија. На плажите, туристите мора да држат дистанца.