ММС

Зошто сексот за „лека ноќ“ е многу подобар од сексот за „добро утро“

Сакате да спиете подобро – тогаш имајте секс. Голем број меѓународни научници се соединија околу ова мислење, спроведувајќи студија меѓу еден куп парови низ целиот свет. Физиологот Патриша Мекнаир го нарекува спиењето главна компонента во нашите животи. Таа секогаш ги советува своите пациенти да се грижат повеќе за нивниот сон и да посветат поголемо внимание на тоа, а доколку има проблеми што доведуваат до нарушувања на спиењето, итно да бараат начини да се справат со нив.

Истражувачите од Универзитетот во Квинсленд за наука за однесувањето во Аделаид (Австралија) откриле во своите студии дека: две третини од луѓето спијат подобро ако имаат секс пред спиење.

Од друга студија, пак, на американски научници, според која оргазмот добиен пред спиење игра важна улога во сонот. Го зголемува нивото на хормонот окситоцин (друго име за него е хормон на љеубовта) и во исто време го намалува нивото на кортизол (хормон на стрес). Резултат од тоа е што едно лице со сексот доживува длабока релаксација, по што заспива побрзо и спие здраво. Студијата открива дека овој процес е реципрочен. Тоа е, оние кои добро спијат имаат поактивен секс. Оние кои спијат помалку од седум часа на ден, со помала веројатност зборувале за својата сексуална активност од оние кои спиеле во просек осум часа.

Американскиот психолог Лори Минц е исто така убеден дека тоа е меѓусебно поврзано: „Сексуалните проблеми се предизвикани од недостаток на сон, а лошото спиење е често резултат на понизок сексуален живот“.

„Но, и едните и другите ја имаат истата причина – стрес“, рече психологот.

Таа наведува статистика која открива дека секој трет Американец страда од хронично лишување на сонот. Во исто време, 45 проценти од жените и 31 процент од мажите во САД исто така се жалат на сексуални проблеми.

Сексологот Јан Кернер смета дека е неспорно дека недостатокот на секс често предизвикува несоница и раздразливост и кај жените и кај мажите. Во исто време, сексологот објаснува дека после сексот мажите спијат потешко затоа што произведуваат хормон пролактин, што предизвикува поспаност, а кај жените, по љубовното задоволство, се зголемува нивото на женскиот хормон естроген, што придонесува за добар длабок сон.

Друга студија на американските научници покажала дека кај мажите поради недостаток на сон нивото на машкиот хормон тестостерон остро паѓа, што секако ја инхибира сексуалната активност на посилниот пол. Што се однесува до жените, една студија во која учествувале студенти од повеќе образовни институции во САД открила дека дополнителен час спиење е доволно за жената да ја зголеми веројатноста за интимен контакт следниот ден за 14 проценти. Постои директна врска помеѓу времетраењето на спиењето на жената и нејзината сексуална активност и обратно: сонот на жената ќе биде подлабок и помирен ако имала интимен контакт, завршувајќи со оргазам. Британските научници спровеле истражување на жителите на земјата, за време на кое откриле: добар секс и добар ноќен сон се поважни за добрата психолошка благосостојба на луѓето, пред дури и материјалните проблеми со благосостојбата.

Оние кои уживаат во сексот пред спиење и добро спијат, уживаат во животот дури и повеќе од оние што се идентификуваат како богати и успешни.

Љубопитни заклучоци беа донесени по истражувањето на научниците од Турција. Интервјуирајќи 350 двојки на возраст од 30 до 80 години, тие откриле дека сите спијат подобро и се чувствуваат порелаксирани и заштитени од оние кои биле сигурни дека покрај нив има чувствителна, убава личност, секогаш подготвена да ги утеши, да помогне.

Истражувачот Емре Селчук смета дека задоволството од врската со партнерот (зборуваме за сите типови врски, вклучително и сексуални) му дава на човекот мир на умот, доверба и секако длабок и здрав сон.

Изворѐ: јената.блитз.бг

Фото: novosti.rs