ММС

Србите планираат да ја заобиколуваат нашата земја на пат до Грција: Споредби на патувањето низ Македонија и Бугарија

Граѓаните на Србија од 15 јуни ќе можат да летуваат во Грција без тестирања и карантини, но единствен пат до Егејското Море, барем како што сега стојат работите, е можен преку Бугарија. Македонија, поради состојбата со коронавирусот во неа, уште ги нема отворено границите, а и не се знае кога тоа може да се случи, пишуваат повеќе српски медиуми. Тие изнесуваат и пресметки, анализи и споредби на патувањето од Србија до Грција преку Бугарија или Македонија.

Така, наведуваат дека цените на горивата во Македонија и во Бугарија се прилично уедначени, но разлика правеле трошоците за патарини и километражата. Српските медиуми пресметале дека севкупно патувањето преку Македонија би било поисплатливо, а и се штедело време – околу 1,5 час, зашто патот до Грција преку Македонија е пократок. Но, се додава дека патувањето преку Бугарија донесува друга заштеда зашто за минување низ бугарска територија не требал зален картон, кој чини 2.000 динари, а е задолжителен во Македонија.

Се анализираат и многу други карактеристики, правила, сообраајни закони, како дозволени брзини, казни, што може да се пренесе преку граница…

Можеби и ќе се престане со тие анализи ако во Македонија ја надминеме кризата со коронавирусот и ги отвориме границите. Во спротивно, заобиколувањето на нашите северни соседи може да им прејде во навика…


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за преземање.