ММС

Никако не ги оставајте дезинфекциските средства во автомобил

Во текот на пандемијата од корона вирусот, сите си обезбедија по неколку шишиња средства за дезинфекција, па ги чуваат на различни места, за да им бидат при рака, кога ќ им затреба. Но, потои едно место каде никако не смеете шишето со дезинфекциско средство да го оставите а тоа е вашиот автомобил.

Дезинфикциските средства содржат алкохол и други состојки  содржат алкохол и други состојки, кои поради високата темепратура која може да се развие во  автомобилот, особено  ако сте го паркирале на сонце, може да доведе до испарување од шишето. Ако се случи тоа, не можегте веќе да бидете сигурни дека средството и понатаму може да делува како претходно. Односно вие ќе го употребувате за џабе, без ефект, велат хрватски фармацефти.

-Освен тоа, на голема температира може да дојде до промена на хемискиот состав на дезинфекциското средство, а во некои случаи и тоа кога ќе го нанесете на разеце може да ви предизвика алергиска реакција, објасниле фармацефтите.

Накусо, може да се случи дезинфекциското средство веќе да не ги убива бактерите и вирусите, и дека со нанесување на рацете од такво шишенце може да значи дека воопшто не сте засштитени.

Извор: 24sata.hr

Фото: bljesak.info