ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 03/26/20 11:47 AM

Сметководителите ги кажаа барањата за помош, евидентиран пад на прометот до 20 проценти

Да се плати административна такса за документите потребни за аплицирање на повикот за бескаматната поддршка на фирмите објавен вчера, а Развојната банка да ги обезбеди електронски, по службена должност, за да намалат дополнителните трошоци, времето и ризикот по здравјето на сметководителите.

Ова е едно од барањата што го испорача денеска Комората на сметководители на Македонија.

Комората на прес-конференција предупреди дека состојбата во овој сектор станува алармантна зашто голем број компании за кои се вршат сметководствени услуги, најавуваат затворање на своите бизниси.

Според досегашните податоци, како што беше речено, за јануари и февруари е евидентиран пад на прометот меѓу 15 – 20 отсто, а заклучно со 11 март има компании кои работат со отпуштени работници и кои бележат пад на прометот до дури 40 проценти.

-Мерки за поддршка треба да се донесат веднаш. Предлагаме пролонгирање на роковите за поднесување даночни поднесоци и останати извештаи 30 дена по престанок на вонредната состојба, поврат на повеќе платеното ДДВ од страна на државата да се скрати од 30 на 20 дена, укинување на обврската за плаќање месечни аконтации на данок на добивка, а добивката доколку ја има да си ја платат компаниите редовно следната година. Истото да важи и за данокот на личен доход за засегнатите дејности за 2020 со што се подобрува ликвидноста и се обезбедува на крајот на годината – данокот да го платат врз основа на реалниот резултат, кој поради пандемијата ќе биде понизок од оној во 2019, а кој се зема како база за пресметка на аконтациите, нагласи претседателот на Комората, Драган Митковски и аплеира, оние што можат, однапред да платат данок на добивка.

Според него, потребно и е целосно укинување на сите затезни камати, не само нивно намалување, сервисирање на долгот по основ на сите даноци во наредните 12 месеци по завршување на вонредната состојба.

-Дополнително, потребно е субвенционирање на плати и придонеси во сите сектори, не само во туризам, транспорт и угостителство како први директно погодени, како и донесување закон за кризен данок и фискална контрола во кризни ситуации со времетраење од шест до осум месеци. Со ова ќе се води контрола на профитерство во кризни моменти како и ќе даде можност за менаџирање на приходната и расходна страна на буџетот, истакна Митковски.

Тој информира дека во Комората на сметководители во тек е акција за прибирање средства со кои ќе се обезбедат хигиенски препарати, заштитни маски и ракавици, кои ќе се донираат на некои од ранливите категории. Членовите на Комората се на располагање на државните институции за про-боно помош, особено за анализа на флуктуациите во економијата и изготвување на акциски план.

Александра Андреева, член на УО на Комората на сметководители, укажа дека во услови кога сите светски економии за повеќе месеци ги одложуваат роковите за поднесување даночни поднесоци и останати извештаи за да се намали движењето на луѓе и размената (контактот) со документи, сметкодоводителите во земјава се соочуваат со одложувања од само неколку дена, како и со објавување на евентуална ваква одлука ден пред истек на рокот.

-Со ова постојано сме во неизвесност. И во услови кога заради почитување на препораките и мерките за заштита работиме со намален човечки и временски капацитет, и ние, и целото стопанство, невозможно е да обезбедиме навремено и точно запазување на овие обврски без одложување, изјави Андреева.

Комората бара, при носењето на мерките, Владата и надлежните институции да ги имаат предвид и сметководителите кои го носат најголемиот дел од товарот во спроведувањето на мерките во практика.

МИА


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1