– ММС
Вести Македонија

Да ја искористиме изолацијата конструктивно – со книги, музика, филмови и по некоја партија „не лути се човече“

Сите во изолација. Нема одење на работа, во кино, во театар, на концерти,… Нема вежбање фитнес, пливање на базен, шетање по Кеј и на Водно.
Драстична промена во навиките поради коронавирусот.
Како сето ова се одразува врз нас, дали ќе не научи на лекции што сме ги пропуштиле, дали можеби ќе ја зголеми хуманоста или ќе предизвика стрес, револт, агресивност?
– Самоизолацијата, седењето сами или со најблиските во четири ѕида и ден и ноќ на неопределено време не чини анксиозни, нетрпеливи, загрижени. Состојбата во државата е вонредна, секојдневно исчекуваме информации за евентуални новозаболени, но и за критично болните. Мерките стануваат сé поригорозни. Но, сé ќе помине, само треба да имаме трпение и да ги почитуваме препораките на надлежните. Да бидеме дисциплинирани и да им помогнеме на оние што ќе ја водат најтешката битка за уште еден здив. Би апелирала времето додека сме дома да го искористиме најдобро што можеме, да си ја слушнеме тишината во срцето, да се пронајдеме повторно себе си и најблиските, да правиме активности со кои, како што велат тинејџерите, би се „upgrade“-ирале на повисоко ниво. Семејните дружења да добијат на длабочина и топлина, комуникацијата со драгите пријатели и роднини да бидат редовни. Повторно да ја најдеме убавината на едноставните нешта, вели д-р Љубинка Дамјановиќ, специјалист психијатар од ЈЗУ Здравствен Дом Скопје при ЗМЗ Младост- Скопје.

МИА

Лограње

X

Регистрација