– ММС
Вести Македонија

Основни мерки за заштита од корона вирусот кои секој може да ги примени

Министерот за здравство Венко Филипче на Facebook објави кратки видеа со основните препораки за заштита од корона вирусот Covid-19.

Ова се мерки кои секој граѓанин може да ги примени и да се заштити себе си и другите околу него. Филипче и доктор Жарко Караџоски потоа зборуваат кои се симптомите и стапката на смртност од корона вирусот Covid-19.

Исто така, на граѓаните им се апелира да останат смирени и дека простор за паника нема. Министерот Филипче апелира компаниите и институциите да не им дозволуваат на оние вработени кои периодов биле во Италија, да доаѓаат на работа зашто тие прво мора да минат 14 дена во домашна изолација – период колку што трае инкубацијата на вирусот. Уште еднаш апелира и да не се патува во земјите каде има епидемија, без некоја поголема потреба. Во однос на заштитните маски, повтори дека претставуваат дополнителен ризик за здравите луѓе и дека е најдобро да ги носат здравствените работници, а за нив засега има доволно маски.

Извор: Кајгана

Лограње

X

Регистрација