– ММС
Вести Свет

Грчкиот парламент денеска гласа за нов претседател(ка) на Грција

Парламентoт на Грција денеска ќе се одржи специјална седница за избор на нов претседател на Грција, на која пратениците ќе гласаат за владиниот предлог Екатерини Сакеларопулу да биде нов шеф на државата, а ако тоа се случи таа ќе биде првата-жена претседател на земјата.

Според најавите од партиите, се очекува да добие поддршка од владејачката Нова демократија и од опозициските СИРИЗА и Движење на промена. Доколку сите пратеници од трите партии ја поддржат Сакеларопулу, таа ќе биде избрана при првото гласање, со широко мнозинство од над потребни 200 гласа.

Лограње

X

Регистрација