ММС

Британија: Конзервативците на Борис Џонсон пред голема победа

Владејачките конзервативци на актуелниот премиер Борис Џонсон победуваат на предвремените парламенатрни избори во Велика Британија, покажуваат излезните анкети. Од 650 пратеници, Ториевците треба да имаат 368, односно 50 повеќе отколку што добија на изборите во пред две години.

Лабуристите би требало да добијат 191 пратеник, либералните демократи 13, а Партијата за Брегзит ниту еден. Конечните резултати од изборите се очекуваат денеска попладне.

Тоа, ако ко се потврди и со дефинитивните резултати, ќе биде најголема победа на Ториевците на парламентарните избори по таа на Маргарет Тачер во 1979 година. Тоа на Џонсон ќе му даде одврзани раце да го спроведе излегувањето на Британија од ЕУ кон крајот на јануари.