– ММС
Вести Свет

Српските седмоодделенци од учебник учат дека во турско се исплатело да се биде јаничар

Да сугерираш дека деца кои биле одземани од родителите како данок во крв имале можност а напредуваат во османлиската хиерархија ако си ја сменат верата и прејдат во ислам, е недопустливо. Колку деца-јаничари напредувале? Еден беше Мехмед-паша Соколовиќ, а илјадници од нив завршија како пешадија и топовско месо во Османлиското царство. Ако таквите вредности се пренесуваат на историски периоди, тоа би значело дека така треба да се однесуваме и кога ќе дојдат други окупатори.

Вака историчари ја коментираат содржината на една лекција во учебникот за седмо одделение во српските училишта, пишуваат српски медиуми.

Учебникот е издаден од БИГЗ, а во него на учениците им се давала задача – „наведете ги позитивните и негативните страни на данокот во крв“.

Историчарот Милош Ковиќ вели дека данокот во крв бил еден од најстрашните видови на угнетување во Отоманското царство.

Лограње

X

Регистрација