ММС

Пронајдени документи од лекувањето на Тито: 91 шише виски, 100 килограми месо …

Во подземниот трезор на Универзитетскиот клинички центар Љубљана, каде што почина Јосип Броз Тито на 4 мај 1980 година, откриени се папки со докуманти.

Како што е соопштено, документацијата фрла ново светло на последните месеци од животот на Тито и неговиот персонал во најдобрата медицинска установа во поранешна држава.

Како што објави словенечкиот портал 24ur, документацијата е откриена во просторијата што води кон подземни ходници, која последен пат била користена како засолниште за време на воздушен итен случај за време на краткотрајната словенечка јунска војна со ЈНА во 1991 година, иако целата документација се сметаше дека е поврзани со третманот на Тито во Љубљана заврши во Белград.

Весникот открива што се плаќало за време на престојот на Тито и неговиот персонал во болницата во Љубљана, укажувајќи на удобниот живот што го опкружувал Тито во неговите последни денови. Имено, како што пишува весникот, за еден месец се излео 100 килограми свинско месо, 31 килограм телешко месо, 18 килограми супа, повеќе од 15 килограми пршута и 90 килограми конзервирана шунка.

Во истиот период од еден месец платени се 91 шишиња виски, 20 шишиња рум, 11 вотка и 100 литри вино, а според една сметка се нарачани 700 парчиња торта, 200 ролати, 200 крофни …

Покрај извештаите откриено е и меморандум дека Институтот за патологија пресметал дека обдукција за долгогодишниот југословенски претседател ќе чини 33.437 РСД. Третманот на Тито во Љубљна го плати тогашната Социјалистичка Република Словенија во висина од два милиони и сто илјади динари. Него го лекувале конзилиум од седум лекари, тројца од нив од Словенија, како и еден од САД и Русија, пишува Јутарњи.хр .

Последните четири месеци од животот Тито ги помина во УКЦ Љубљана. Иако е познато дека тој не ги слушал лекарите и не сакал да се откаже од омилената храна и пијалок, Тито последните 68 дена е во вештачка кома, прикачен на респиратор, така што е јасно дека во овој период не можел да консумира храна и пијалоци што ги имал. Според пронајдените сметки, платени за време на престојот во Љубљана, очигледно, таа храна и пијалоци биле нарачани за неговиот персонал, а не за самиот Тито.