ММС

Заев ги повика институцииите, Антикорупциска и ЕК да ги разоткријат „сваровски“ судиите и обвинителите (ВИДЕО)

Изминативе две и пол години се покажа дека судството остана последната тврдина на „заробената држава“, под контрола на одреден број судии и обвинители на моќни позиции, рече премиерот во видео обраќање.

Почитувани граѓани, изминативе две и пол години се покажа дека судството остана последната тврдина на „заробената држава“, под контрола на одреден број судии и обвинители на моќни позиции, порача денеска премиерот Зоран Заев преку видео обраќање до јавноста.

Овие последни упоришта на „заробената правда“, се наведува во пораката од претседателот на Владата, продолжија да ги контролираат судските процеси во кои беа осомничени токму протагонистите на режимот. Злоупотребувајќи ја одвоеноста на судската од извршната власт, се подвлекува, овие таканаречени „сваровски“ судски центри на моќ застанаа на патот на правдата.

– Ова мора да престане веднаш! Правосудството мораме да го прочистиме од нечесните судии и обвинители, за да можат чесните и професионалните, непречено да ја обезбедат правдата која ја чекаат граѓаните. Антикорупциската комисија, токму сега врши проверка на парите и имотот на сите членови на Владата, започнувајќи од мене. И тоа е сосема во ред – се вели во пораката од премиерот Заев.

Тој ја повикува Антикорупциската комисија да започне постапка за проверка на имотот на судиите и обвинителите, веднаш. Комисијата има таква можност, потсети премиерот, и ја охрабруваме да ја спроведе веднаш.

– Извршната власт ќе ги стави на располагање сите свои капацитети за проверка на потеклото на имотите и парите, на обвинителите, судиите, и нивните семејства. Антикорупциската комисија треба да ги утврди и конфликтите на интереси. Секој судија и обвинител треба да ги декларира сите адвокати, правни застапници и обвинители од своето опкружување со кои на било кој начин се поврзани, или биле поврзани, во судските постапки што ги воделе – се наведува во денешната порака од претседателот на Владата.

Премиерот ги повика Судскиот совет и Советот на обвинители да ја оценат одговорноста на судиите и обвинителите за застарувањето на предметите и целосно да ја проверат професионалноста и ажурноста на работата на судиите.

– Мораме да обезбедиме правосудство кое одлучува, а не правосудство кое застарува предмети! Мораме да го прочистиме судството од непрофесионалните, неажурните и корумпираните – вели Заев.

Премиерот најави дека преку институциите ќе се започне контрола на сите лекарски потврди за домашен притвор, или за привремено пуштање од затвор, по кои се случило бегство.

Владата ја повикува и Европската Комисија, веднаш да го стартува инструментот за мониторинг на судски случаи од висок профил. Согласно законските одредби за јавност, Владата предлага сите снимки од судења на случаите кои ќе бидат набљудувани од Европската Комисија, да бидат достапни во аудио верзија. Време е, се подвлекува, судството да се соочи со јавноста!

– Почитувани граѓани, ова прочистување ќе овозможи правда да може да носат само праведни судии, а не кочничари на правдата. Пред граѓаните ветивме правда! Му дадовме шанса на судството, а од таму до сега немаше резултати. Затоа, судството ќе мора да се соочи со граѓаните, да се прочисти од нечесните и да се промени – вели премиерот Зоран Заев.