ММС

Уапсена Албанка за ширење лажни вести

Дирекцијата за борба против тероризам ја уапси Јулјана Алиај (25), која е родена и живее во Драч, под сомнение за сторено кривично дело „ширење лажни информации што предизвикуваат паника“.
При мониторингот на отворените извори (социјални мрежи) од страна на структурите на Дирекцијата за борба против тероризмот, беше констатирано дека Алиај, објавена од нејзиниот профил на социјалната мрежа „Фејсбук“, на линкот https://www.facebook.com/julja. Написи од Алијах со лажни и невистинити содржини, а со тоа се шири паника меѓу граѓаните.
Дирекцијата за борба против тероризмот во соработка со други специјализирани структури во Државната полиција идентификуваше други случаи, за кои во соработка со соодветните обвинители се водат со кривична постапка и во секој случај ќе бидат информирани медиумите и јавноста.
Државната полиција уште еднаш апелира до сите граѓани да не станат плен на измамите со вести што се шират на социјалните мрежи.