ММС

Единаесетгодишниот Јане Велковски ќе ги застапува децата со попреченост од земјава на глобалниот самит на УНИЦЕФ во Њујорк

Годинава на Светскиот ден на детето, единаесетгодишниот застапник за деца со пореченост од Северна Македонија, Јане Велковски ќе му се придружи на УНИЦЕФ на глобалниот самит во Обеднитети нации во Њујорк, каде деца и млади ќе побараат да се преземе акција за да се заштитат и промовираат правата на децата. Како што соопшти Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје, Самитот на УНИЦЕФ е дел од прославата за одбележување на Светскиот ден на детето кој се совпаѓа со 30-годишнината од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето, најшироко ратификуваната спогодба за човекови права во историјата.

„Навистина сум многу возбуден затоа што ова е огромен настан. Но, истовремено сум многу среќен затоа што ќе можам да му кажам на целиот свет дека сите се еднакви и дека луѓето со попреченост може да ги прават истите работи како и сите други. И дури и да не може да ги прават сите работи, тоа не значи дека не треба да уживаат во животот“,  изјави Јане Велковски.

Тој ќе учествува во интерактивниот дел во кој ќе бидат претставени деца – застапници, ќе има креативни елементи, музички настапи и учество на амбасадори на добра волја, а ќе зборува заедно со други четири деца за време на панел дискусијата насловена „Да не изостане ниедно дете: за секое дете, сите права”.

Заедно со Владата и во партнерство со Делегацијата на Европската унија, УНИЦЕФ во земјава организира низа активности за да ја одбележи 30-годишнината од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето. Училиштата низ целата земја се вклучени во активностите околу „Најголемата лекција на светот” и ја пишуваат „Иднината на детството”. Над 1.300 деца испратија свои креативни дела кои ќе бидат дел од настанот на високо ниво во Владата „За децата, од децата”.