ММС

Во Гостивар беше одбележана 75 годишнината од стрелањето на шестмината активисти од НОБ

Во Гостивар беше одбележана 75 годишнината од стрелањето на шестмината активисти од НОБ.

Настанот се одбележа со едноминутно молчење и положуавње на букет цвеќе пред спомен плочата близу црквата на градскиот плоштад во Гостивар. Настанот го организираше Општинскиот одбор на Сојузот на борци.

Васил Пејчиноски, Израил Зафироски и Маренко Ѓорѓиески тројцата од Долна Бањица, Сократ Павлоски од Гостивар, Павле Петрески од Балиндол и Киро Ристовски-Дрнц од Тетово биле стрелани на 10-ти ноември, 1944 година по наредба на тогашната власт.

Зоран Димовски