ММС

Европратеник Христов: Со блокирањето Макрон и’заврши работа на Бугарија

Позицијата на Макрон да го блокира пристапувањето на нови членки на Унијата е целосно оправдана, смета бугарскиот европратеникот Иво Христов, кој целосно ги споделува ставовите на францускиот претседател.

Иво Христов смета дека  Бугарија треба „да се апстрахира од својата носталгија и да ги остави настрана односите на бескрајни подароци без благодарност со Македонија“.

Пратеникот на ПЕС ја критикуваше позицијата на бугарската влада, која смета дека односите преку заедничката историска комисија и разговори може да бидат расчистени. Тој го даде примерот на цврстата и бескомпромисна позиција на Грција, која постигнаа многу повеќе. Во оваа смисла, Христов се согласи со тезата дека Макрон ја завршил црната работа на Бугарија, затоа што „со оглед на тоа што жртвувавме скоро сè друго, историјата и јазикот не можат да бидат монета за раскусурување“, рече Христов.

-Грците го потврдуваат својот став за себе како перспективен, рече Иво Христов, кој верува дека Европската унија не е во состојба да апсорбира нови членки во оваа држава, особено поради кризата во која се наоѓа.

-Унијата не функционира и во овој состав, а не пак со некои нови членови, рече Иво Христов, според кој сите преговарачи ќе бидат ставени во позиција на Турција – на бескрајни преговори.

На прашањето што ќе се случи со Западен Балкан во услови на таков колапс на празни надежи и каква ќе биде реакцијата на геополитичките играчи како Кина и Русија, Иво Христов одговори дека сите тие ќе се обидат да извршат влијание во овие земји.

-Економски и политички, а не дај Боже и воено, изјави Христов.