ММС

За десет години бројот на учениците во Хрватска се намалил за 54.000, а бројот на наставниците се зголемил за 2.000

Според последните статистички податоци, во Хрватска во учебната 2018/2019 гдина се запишале 369.698 ученици, што е за 53.594 помалку отколку во учебната 2008/2009 година. Во исто време, бројот на наставниците се зголемил од 31.235 на 33.415, односно за нешто повеќе од 2.000, пишува „Јутарњи лист“.

Вкупно, на плати одел 80 отсто од буџетот за образование.