ММС

Некогаш во овие каци се правеше сливовица, сега се апартмани за туристи – легнуваат двајца, стануваат тројца

Дали некогаш сте спиеле во вистинска дабова каца во која некогаш се правела сливова ракија. Сигурно – не, но, ако сакате, тоа можете да го почувствувате.

„Гостите од странство ни’ се чести. Кај нас беа и Кинези. Велат дека никогаш не виделе нешто слично“, вели Наталија Веселиновиќ за „Рина“.

Сосема е сигурно дека, наместо сливи, денес во сувоборските каци место си наоѓаат белосветски гости кои не прашуваат за цена. Околните жители на шега велат и оти, неместо ракија, од каците сега се раѓаат деца. Легнуваат двајца туристи, стануваат тројца, пишуваат српски медиуми.

„Ова ни’ е најатрактивна населба. Има девет каци, па затоа и ја нарековме „Девет Југовиќи“. Најчсти гости ни’ се млади двојки, па каците се добри за борба против „белата чума“ – вели идејниот творец на овој несекојдневен проект, Јован Чековиќ.