Кристина Aплгејт беше подложена на превентивна операција – отстранети јајниците и матката


Актерката од серијата Женети со деца Кристина Апелгејт соопшти дека направиlа превентивна операција за отстранување на јајниците и матката (фалопиевите) цевки.


45-годишната актерка ја презела драстичната превентивна мерка, бидејќи пред девет години од рак на јајници починала нејзина братучетка.


Таа за „Today“ открива дека операцијата се случила пред две недели. Таа ја има шестгодишната ќерка, Седи, од нејзиниот сопруг, Мартин Ленобл.


Во 2008 година Апелгејт извршиа двострана мастектомија, откако и беше дијагностициран рак на дојка, потсетува весникот.


Иако веќе не морале да прави мамограмиАпелгејт на секои шест месеци посетува онколог и ќе продолжи тоа да го прави до крајот на својот живот.


Актерката вели дека ја почитува и строгата вегетаријанска исхрана, бидејќи е убедена дека храната е важна за тоа дали болеста може да се манифестира и шири.


Таа додава дека нејзината ќерка исто така е здрава.


Се обидувам да ја чувам од стрес и за нејзино обезбедување најмногу употребувам чиста храна, знаејќи дека кога наполни 20 години, ќе треба да започне да се истражува. Го мразам моето срце додека го размислувам ова ие дека можеби ќе мора да води слична битка како мојата, рече таа