Што може да се случи ако не ја менувате постелнината редовно

Доколку менувањето на постелнина го сметате како не толку важен ден во средувањето и одржувањето на домот, можете да се соочите со многу сериозни последици. Д-р Лиса Акерли на својот блог „The Hygiene Doctor“, открива дека луѓето се изложени на бројни здравствени опасности ако не ја перат постелнината еднаш седмично.


„Во креветот се случува сешто. Некои сакаат да појадуваат и да пијат кафе во кревет. Други работат на својот лап топ од кревет. Се галат со домашните миленици... Креветот може да стане навистина нечисто место и да донесе многу штета.“- вели таа, напоменувајќи дека посебно ризична категорија се оние кои на креветот лежат со облека која ја носеле во текот на денот, а не со пижами.


На човечкото тело постојат многу бактерии и габи, а креветот е совршено место за нивно размножување. Иако поголемиот дел од нив се безопасни за човековото здравје, постои ризик да се развијат и некои патогени бактерии кои може да предизвикаат инфекции на уринарниот тракт, воспаление на белите дробови, па дури и труење на крвта.


Една од бактериите кои се појавуваат ако не ја менувате постелнината редовно е стафилокока ауреус, а додека спиете многу е лесно да ја внесете во телото. Станува збор за многу упорна бактерија чие лечење е комлицирано и долготрајно.