Шпанска печена паста со туна

Рецепт за љубителите на тестенини. Малку необичен, но вреди да се проба.



Подготовка: 45 минути


Порции: 4


Состојки:


250 грама паста школки

1 лажица маслиново масло

1 исецкан кромид, средна големина

1 голема сецкана црвена бабура

2 чешниња сецкан лук

2 х 400 грама сецкани конзерви домати

½ чаша сецкани зелени маслинки

2 х 185 грама процедени конзерви туна

¾ моцарела

1/3 чаша рендан пармезан

Подготовка:


Загрејте ја рерната на 220 степени. Премачкајте ја тавата со масло. Сварете ја пастата во зовриена солена вода, како што пишува на пакувањето. Исцедете ги. Напоредно, загрејте го маслото во тава на средна јачина. Додадете го кромидот и бабурата. Мешајте 5 минути или додека не омекне кромидот. Додадете го лукот. Мешајте уште една минута. Додадете го доматот и оставете го да збврие. Намалете ја јачината. Гответе 10 минути или додека сосот не се згусне. Додадете ја пастата, малсинките и туната. Мешајте за да се изедначи. Префрлете го во премачканата тава со масло и додадете ги моцарелата и пармезанот. Печете 12 до 15 минути или додека не се стопи сирењето.