Спречете ја кашлицата на природен начин

Балансираната исхрана, избегнувањето на загушливи простории, пушењето, алкохолот, а воведувањето на редовна физичка активност и добрите навики како правилен распоред на оброците, доволен сон и често поминување на време во природа се најдобра превенција од разни болести.


Меѓу нив се и здодевните настинки и грипот, на кои можете да станете лесна мета, ако не се грижите за превецијата, која всушност го гради имунитетот и штити од бактерии и вируси кои се шират во воздухот.


Како превенција за настинка, во зимските денови секогаш се препорачува внес на Витамин Ц и цинк, домашни супи и чорби, задолжителни 3 оброци во текот на денот, кои вклучуваат зеленчук и квалитетен извор на протеини.


Чаевите се исто така задолжителни – тие не треба да се конзумираат само кога сме болни или кога инфекцијата веќе наголемо владее со Вашиот организам. Тие може да бидат и превенција или лек за болно грло, ако настинката веќе Ве „нападнала“.


За да се заштитите од сезонски зарази, многу е важно често да ги миете рацете пред секој контакт до лицето, а посебно устата, очите и носот. Ако само 10 секунди темелно ги миете рацете, ќе отстраните и до 99 проценти од вирусите, а за најделотворна заштита, миењето треба да трае полни 20 секунди.


Посебно внимавајте да не го допирате лицето со раце кои не се миени, по возење во јавен превоз или по допирање на разни заеднички предмети, како канцелариски уреди, весници, пари, кваки од тоалет...


Со спречувањето на настинка и грип, веројатно би успеале да ја спречите  и кашлицата која е задолжителен, напорен и чест придружник на сезонските заразни болести.


Бидејќи кашлицата често е прв симптом на респираторни инфекции, дома, во чантата или некаде „при рака“  треба да имате препарат кој ќе Ви помогне да ги ублажите првите симптоми на кашлица.


Штом се јави гребење во грлото, брзо ќе ја спречите иритантната и сува, а потоа и продуктивна кашлица. Реагирајте на време – консултирајте се со фармацевт околу тоа кој препарат за искашлување е најдобро да го земете, за да не може кашлицата да Ве изненади.