Зошто е важно да јадеме сирење секој ден

Сирењето и млечните производи често се покажувани со прст како штетни поради присуството на заситени масти во нив. Но вистината е дека тие се многу корисни и не треба да го лишуваме организмот од нивните блага. Единственото за кое треба да се внимава е количината сирење и млечни производи на ден. Претерувањето е погубно, а не сирењето само по себе.


За што е корисно сирењето?


Против кардиоваскуларни заболувања


Истражување објавено во British Journal of Nutrition покажа дека Французите, кои по правило јадат многу сирење имајќи ја предвид културата на исхрана, имаат многу ниски нивоа на холестерол и страдаат помалку од кардиоваскуларни болести.


Во сирењето се наоѓаат корисни витамини од групата Б, кои придонесуваат за здравјето не само на срцето и крвните садови, но и на нервниот систем и коските.


Се намалува ризикот од дијабетес

Омиленото сирење го намалува ризикот од дијабетес помеѓу 2 и 8%, додека јадеме редовно по 100 години. Истражување објавено во American Journal of Clinical Nutrition во 2016 година констатира дека секојдневното јадење на мала количина сирење  ги намалува ризиците од дијабетес тип 2. Заситените масти во сирењето го намалуваат нивото на шеќер во крвта, го продолжуваат времето до следниот оброк. Човек не чувствува глад долго време, а така организмот ја има можноста да ги обработи квалитативно хранливите материи од последниот оброк.

Калциумот во сирењето пак има однос кон инсулинот. Тој ја инхибира секрецијата, така што го штити панкреасот од исцрпеност и намалена секреција на инсулин, прераснувајќи потенцијално во дијабетес во подоцнежна фаза од животот.


Ја стимулира долговечноста

Звучи како пресилено, но е факт. Колку редовно јадеме корисно сирење, толку повеќе просечниот животен век се зголемува. Тоа го докажуваат не само голем број странски истражувања, но и нашето искуство. Бабите и дедовците во нашите села јадат претежно природно сирење и млечни производи, што придонесува за продолжување на просечниот животен век.


Го намалува холестеролот

Спротивно на сфаќањата дека сирењето предизвикува висок холестерол, тоа не е точно. Случајот е сличен на оној со јајцата кои неодамна беа демонизирани од некои приврзаници на воздржувањето од месо и млечни производи.

Повторно важно е количината внесено сирење и јајца. Ако е во нормалните нивоа на прием нема како да се зголеми холестеролот, напротив. Заситените масни киселини во сирењето помагаат за намалување на лошиот холестерол и зголемување на најдобриот потребен за многу процеси во клетките.


Витамин К2 и калциум кои се наоѓаат во сирењето играат важна улога во преносот на масти во цревата.