Гарет - Македонија треба да искачи висок рид за да почне преговори со ЕУ

Претстои тешка задача за следната година Македонија да добие датум за почеток на преговори со ЕУ, вели амбасадорот на Велика Британија во Македонија, Чарлс Гарет, во неделното интервју на Радио Слободна Европа. Треба да се исполнат реформите од планот 3-6-9, да се излезе од „заробената“, држава, да се адресира прашањето за името, вели тој. За пронаоѓањето на соодветно решение за името ќе бидат потребни тешки одлуки и вистинска политичка храброст, додава амбасадорот.